19 Aug
19Aug

Ahogyan én látom, tudom.....

Az amigurumi egy japán technika, jelentése: kötött/horgolt kitömött játék. Így nevezzük a horgolt figurákat, állatkákat. Az eredeti japán figuráknak aránytalanul nagy fejük volt és aranyos, bájos arcuk, azonban mára már ez is változott, bármilyen amorf, cuki, nyomi állatkát készítenek evvel a technikával,így ez már nem alapkövetelmény (aránytalanul nagy fej)

Technika: Általában körben horgolással készülnek és kispálcákból (single crochet) állnak. Fontos szerepe van a mintaleírásoknak, amiből pontosan tudjuk, hogyan horgoljunk, milyen öltésekkel, a kívánt forma eléréséhez. A figurák, állatkák fonalból és inkább horgolással (mint kötéssel) készülnek. A bonyolultabb figurák több darabból állnak, amiket a végén összevarrunk. (Sokszor több órát is igénybe vesz ez a művelet, és nagyon fontos, hogy szépen varrjunk, mert sokat ronthat az összképen, ha rondán tesszük).Horgolás türelmet és kitartást igényel, és bizony időigényes. A szépen horgolt termékeknél a horgolt szemek szorosan vannak, és ugyanakkorák. Szerintem ez nagyon fontos, de idővel és gyakorlással elsajátítható, elvégre nem atomfizika ez.

Elkészítési idő: Minél bonyolultabb és összetettebb egy figura annál időigényesebb az elkészítése. Tévhit, hogy 1-2 óra alatt lehorgolunk egy 25 cm figurát. Ez lehetetlenség!!! Tapasztalatból írom. Egy 25-28 cm figura elkészítése általában 7-8 órát vesz igénybe (nekem)...de szerintem aki horgol tudja miről beszélek. 


Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.