12 Jan
12Jan

Egy picit bemutatnám a fonalakat amiket használok horgoláshoz.

Először is tisztázom mit jelent az OEKO-TEX:

Ez egy olyan szabvány ami az adott textil termékek és az azokhoz használt kellékek számára kidolgozott, olyan vizsgálati és tanúsítási rendszer, amely figyelembe veszi a humánökológiai szabályokat. A termékeket bevizsgálják, és rendszeresen ellenőrzik, hogy teljesítik-e az előírt követelményeket. Ez a minősítés biztosítja, hogy a termékeke az egészségre nem ártalmasak.

Minősítés:

Az OEKO-TEX Standard 100 négy termékosztályt határoz meg:

  • I. Csecsemők és kisgyermekek által használt termékek (2 éves korig)
  • II. A bőrrel közvetlenül és nagy felületen érintkező termékek
  • III. A bőrrel közvetlenül nem vagy csak kis felületen érintkező termékek
  • IV. Lakás- és dekorációs textilanyagok (amelyek a testtel közvetlenül nem vagy alig érintkeznek)

Az eddig megvizsgált és minősített termékek túlnyomó többsége (több mint 90%-a) az I. és II. termékosztályba tartozott.A szabvány a négy termékosztályra nézve más-más határértékeket ír(hat) elő, annak figyelembe vételével, hogy az adott paraméter a testfelülettel érintkezve mennyire lehet veszélyes az emberi szervezetre nézve. Minél intenzívebben érintkezik egy termék a bőrrel, annál szigorúbb humánökológiai követelményeknek kell megfelelnie. Ez magyarázza, hogy a szabvány különösen szigorú követelményeket támaszt a csecsemők és kisgyermekek által viselt illetve használt termékekre. 

OEKO-TEX Standard 100 – Általános vizsgálati és tanúsítási rendszer textil-, ruha és bőripari termékek számára, annak tanúsítására, hogy a termék nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/OEKO-TEX


Az általam használt fonalak mind rendelkezik evvel a tanúsítvánnyal.


Schachenmayr Catania mercerizált pamut fonal:

Amigurumi figurák horgolásához a legjobb biztonságos fonal alapanyag. Ajánlják O éves kortól babáknak, gyermekeknek és nagyoknak is egyaránt.

A fonalcsalád OEKO-TEX standard 100.1 osztályú, termék tanúsítvánnyal rendelkező biztonságos, bőrbarát alapanyag. 100% természetes alapanyagú fonal.

Az tudtátok, hogy koraszülött osztályra is ebből a fonalból készült korpikat engedélyezik bevinni?

A csörgőkhöz, rágókához, baba játékokhoz, állatkákhoz, zöldség, gyümölcs, pékárú stb ezt a fonalat használom.


Schachenmayr Soft&Easy anti pilling fonal és Quick&Easy fonal

A termékcsalád rendelkezik az OEKO-TEX standard 100 minőségi tanúsítvánnyal.

Ennek a fonalnak az alapanyaga 100% akril, emellett az akril alapanyagot dralonnal ötvözték, mely szép fényt ad a fonalnak.

Az innovatív anti pilling (pelyhesedést gátló) kikészítésének köszönhetően a használat során keletkező kis pelyhek önmaguktól leesnek majd a termékről.

Puha, bőrbarát fonal, nem allergizál. Ebből a fonalból nem készítek babáknak való terméket, a bolyhosodás miatt.

Szerepjátékoknál használt játékokat evvel a fonallal horgolom, például: északi sark vagy a sivatag vagy nyuszika mezője játéknál.


Wolans Bunny Baby fonal

A fonal az OEKO-TEX STANDARD 100 tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Kiváló minőségű zsenília fonal, mely csodásan fényes, és szép színekben elérhető. Extra puhaságú, bársonyos tapintású, pihe-puha plüss fonal amely kiváló babatakarók, párnák, amigurumik elkészítéséhez.

Fontos, hogy ebből a fonalból készült termékeket csak kézi mosással lehet tisztítani. Nem lehet szárítógépbe rakni, és vasalni sem.

Schachenmayr Luxury velvet fonal

A fonal az OEKO-TEX STANDARD 100 tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Kiváló minőségű zsenília fonal, mely csodásan fényes, és szép színekben elérhető. Extra puhaságú, bársonyos tapintású, pihe-puha plüss fonal amely kiváló babatakarók, párnák, amigurumik elkészítéséhez.

Fontos, hogy ebből a fonalból készült termékeket csak kézi mosással lehet tisztítani. Nem lehet szárítógépbe rakni, és vasalni sem.

Ezekből a fonalakból szoktam készíteni a süniket, plüss játékokat kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.