26 Oct
26Oct

Milyen eszközök szükségesek a horgoláshoz?


Horgolótű:  

Az én kedvenc márkájú horgolótűim a DMC vagy Clover márkák. Sokfélét próbáltam az én kezemre ezek állnak a legjobban, és még nem sikerült eltörnöm, nem úgy mint a varrótűket :-) Horgolótű többféle méretben kapható. Én a figurák elkészítéséhez a 2 vagy 2,5 mm tűt szoktam használni. A fonalakra amiket használok nem is igazán ajánlanak nagyobb horgolótűt, mivel akkor nem lesz olyan szépen zárt a horgolás. Amigurumi horgolásnál inkább lejjebb menjünk a tű méret választásnál, mint a címkén van. Gondolok itt 2-3 mm tű között, használjuk inkább a 2 mm tűt, mert avval lesz igazán szép a horgolás.

Biztonsági szemek: 

Nagyon nagy a választék, használhatunk egyszerű feketét, akár színeseket, mutatósabbakat, ragaszthatókat ( én ezeket egyáltalán nem használom, nem biztonságos szerintem). Használatuk egyszerű, és sokszor szebbek mint a hímzett szemek, orrocskák, de 3 éven aluli gyermeknek nem ajánlott biztonsági szemekkel készült figurákat adni! Van aki gombokat használ, van aki filcből készíti a szemeket. A hímzéshez hímzőfonalat ajánlanak, de én a hímzőfonalon kívül néha szoktam a nagyon vékony terítő, csipke horgoláshoz használt fonalat is használni.

Tű: 

Vastagabb és éles nem a tompa végű tűt használom a darabok összevarrásához. Amennyiben esetleg címkét is rakok a figurákra ahhoz a vékony tűt használom, hogy szépen fel lehessen varrni. Be kell szerezni egy pár zsákvarró tűt is, mert van olyan technika amikor úgy kell felvarrni a kezeket, hogy az állatka egész testét át kell "döfni", és azt rendes varrótűvel igazán nehezen lehet megoldani. Megoldható, de nem leszel nyugodt mire a végére érsz, sőt én egy jó párszor magamba is döftem a tűt. :-)

Poliészter: 

a figura kitöméséhez használjuk, lehet kapni golyócska formában, vagy tépett kiszerelésben.Én szeretem jól megtömni a figurákat, mert szerintem attól lesz szép tartásuk.  A töméshez a kínai evőpálcika egyik darabját használom, mert evvel oda is be tudom tömni az anyagot, ahova már nem fér be az ujjam. 

Anyagok: pamutvászon illetve filcet használhatunk, vagy szőrméket az állatkák talpára, fül belsejébe, evvel is egyedivé téve a menő figuránkat.

Egyéb: 

olló, jelölő (sorokat jelöljük), masni, virág , kutya kefe bolyhosításra és minden más amit csak el tudunk képzelni, ahhoz hogy "feldíszítsük" a kis figuráinkat.

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló, és nem sikeredett annyira túl hosszúraJó horgolást mindenkinek, aki pedig kedvet kapott, annak Hajrá!  :-)

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.